calka
nieuk: ∫log10(x2+x)dx
23 lis 12:15
Jerzy:
| | 1 | |
= |
| ∫ln(x2 +x)dx ..... i przez części. |
| | ln10 | |
23 lis 12:20
Jerzy:
| | 1 | | x | |
= |
| [x*ln(x2+x) − ∫ |
| dx] |
| | ln10 | | x2 +1 | |
| | x | | x | |
a całka ∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | x2 +1 | | x(x+1) | |
23 lis 12:24
Jerzy:
| | x(2x + 1) | |
Zle ... ma być w pierwszej linijce: ..... − ∫ |
| dx |
| | x2 +1 | |
23 lis 12:27
Jerzy:
W mianowniku na dole oczywiście: x2 + x
23 lis 12:35
nieuk: wyszlo mi xln(x2+x)/ln10−2x/ln10+ln|x+1|/ln10+C
23 lis 12:36
Jerzy:
Dobrze
23 lis 12:46