PW: W twierdzeniu zwanym klasyczną definicją prawdopodobieństwa zakłada się, że wszystkie zdarzenia
elementarne są jednakowo prawdopodobne.
Tutaj możemy przyjąć, że zdarzeniem elementarnym jest każdy ciąg 3−wyrazowy, którego elementami
są O lub R. Zdarzeń jest niewiele, wypiszmy je wszystkie:
Ω = {(O, O, O), (R, R, R), (O, O, R), (O, R, O), (R, O, O), (R, R, O), (R, O, R), (O, R, R)}
i że każde zdarzenie jest tak samo prawdopodobne. Przekonanie takie możemy oprzeć na
doświadczeniu (trzeba wykonać wiele takich rzutów i stwierdzić, że doświadczenie nie zaprzecza
takiemu założeniu) lub wykonać operację myślową polegającą na stwierdzeniu, że monety nie
miewają emocji, nie sugerują się wynikami wcześniejszych rzutów, a więc każdy wynik należy
uznać za jednakowo możliwy).
Interesujące nas zdarzenie A − "wylosowano trzy orły lub trzy reszki":
A = {(O, O, O), (R, R, R)}.
Na podstawie klasycznej definicji prawdopodobieństwa
| | |A| | | 2 | | 1 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| . |
| | |Ω| | | 8 | | 4 | |