cyklo
player: jak sie liczy takie cos:
sin(arccos(−1/3) = ?
wynika z tego, ze cos(x)=−1/3
ale co dalej?
23 lis 11:05
player: z poprzednim przykładem jakoś dałem rade, ale teraz nie wiem jak zrobic
cos2(arcsin(0,25)) = ?
23 lis 12:02
Jerzy:
Analogicznie , ustal wartość kąta: arcsin(0,25) = ?
23 lis 13:04
player: jak oceniasz moj sposob postepowania? :
cos2(arc(sin0,25))=cos2α
arc(sin(1/4) => sinx=1/4
cos2α=2cos2α−1=2* [√15/16 ]2 −1 = 7/8
23 lis 14:26
player: PS: nie licze na pochwale a wskazanie ewentualnego lepszego sposobu
23 lis 14:28
jc:
π/2 < arccos(−1/3) < π
0 < sin arccos(−1/3)
sin arccos(−1/3) = √1−cos2 arccos(−1/3) = √1−(−1/3)2 = √1−1/9=2√2 /3
23 lis 14:53
player: dokładnie tak samo zrobiłem tamten przykład
mam problem z cos(1/2 * arctg(4/3))
23 lis 15:16
player: f5
23 lis 17:25
player: f5
23 lis 22:25
jc:
cos t/2 = √(1 + cos t)/2
cos t = 1/√1+tg2 t
t = arctg 4/3
tg t = 4/3
cos t = 1/√1+9/16 = 4/5
cos t/2 = √(1+4/5)/2 = 3/√10
23 lis 22:57
Jack: ja to sobie tak bym rozwiazal.
arctg(4/3) = α ⇔ tg α = 4/3
cos(1/2 * arctg(tgα)) = cos (1/2 α)
| | 4 | | sin α | | 3 | |
skoro tg α = |
| = |
| to cos α = |
| |
| | 3 | | cos α | | 5 | |
ze wzoru na cos2x = cos
2x−sin
2x = 2cos
2x − 1
| | cos2x + 1 | |
mamy, ze cosx = √ |
| |
| | 2 | |
| | cosα+1 | | | | 8 | | 4 | | 2√5 | |
zatem cos(1/2α) = √ |
| = √ |
| = √ |
| = √ |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 10 | | 5 | | 5 | |
23 lis 23:04
jc: Oj, wykonałem rachunek dla 3/4 zamiast 4/3.
Dla 4/3 mamy cos t = 1/√1+16/9 = 3/5, cos t/2 = √(1 + 3/5)/2 = 2/√5,
czyli tyle, co u Jacka.
Jack, dlaczego na koniec mnożysz licznik i mianownik przez √5 ?
23 lis 23:19
Jack: usuwam niewymiernosc z mianownika, nwm...tak juz mi zostalo
23 lis 23:21
jc: A gdybyś miał 1/π ?
Zauważyłem, że uczniowie tak robią, ale nigdy nie dowiedziałem się dlaczego.
Może wiesz skąd ten zwyczaj? Na studiach takich rzeczy nie uczą.
23 lis 23:23
Jack:
w liceum (wlasciwie juz nawet w gimnazum) niektorzy nauczyciele wymagaja aby zawsze usuwac
| | 1 | | √2 | |
nierwymiernosc z mianownika, gdyz |
| jest "brzydszym" zapisem niz |
| |
| | √2 | | 2 | |
23 lis 23:57
jc: To kwestia gustu. Mnie bardzo razi zapis √7/7.
Samą operacja jest sensowna, kiedy mówi się o ciałach Q(√2), Q(√7).
24 lis 00:13
Jack:
Ja sie przyzwyczailem do usuwania tej niewymiernosci, a przydaje sie np. przy okreslaniu
niektorych wartosci, np. wiemy ze
√2 ≈ 1,4
| | 1 | |
i mamy obliczyc ile to jest (w przyblizeniu) |
| |
| | √2 | |
| | √2 | | 1,4 | |
no to duzo latwiej jest obliczyc |
| (bo to ≈ |
| = 0,7) |
| | 2 | | 2 | |
24 lis 00:19