matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykazać, że jeżeli a/b=c/d, to:
PiDzej:
Wykazać, że jeżeli a/b=c/d, to:
a+b
c+d
a)
=
b
d
a
c
b)
=
a+b
c+d
a−c
a+c
c)
=
b−d
b+d
a+b
c+d
d)
=
a−b
c−d
a
c
na+mc
e)
=
=
b
d
nb+md
23 lis 11:05