Wykazać, że poniższe wyrażenia przyjmują wartość dodatnią dla wszystkich dopuszc
Jakub: Wykazać, że poniższe wyrażenia przyjmują wartość dodatnią dla wszystkich dopuszczalnych
wartości zmiennych:
| | 2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a) |
| * ( |
| + |
| ) + |
| * ( |
| + |
| ) |
| | (a+b)3 | | a | | b | | a2+b2+2ab | | a2 | | b2 | |
| | a2 | | 2 | | a | | 1 | | 2 | | (a−2b)2+8ab | |
b) ( |
| + |
| ) : ( |
| − |
| + |
| ) : |
| |
| | 4b3 | | a | | 2b2 | | b | | a | | | |
23 lis 10:59
'Leszek:
Dla a)
doprowadzam wyrazenia w nawiasach do wspolnego mianownika
| 2(a +b) | | a2 + b2 | |
| + |
| = |
| ab(a +b)2 | | a2b2*(a2 + b2 + 2ab) | |
| | 2 | | a2 + b2 | |
= |
| + |
| = |
| | ab(a + b)2 | | a2b2(a + b)2 | |
| | 2ab + a2 + b2 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | a2b2(a + b)2 | | a2b2 | |
Podabnie zrob przyklad b )
23 lis 11:13
Jakub: Okej spróbowałem z b i zatrzymałem się na tym:
Albo nie wiem jak dalej, albo zrobiłem błąd wcześniej
23 lis 11:25
Jakub: Dobra znalazłem błąd
Wychodzi
23 lis 11:34
'Leszek: Uzupelnienie,te wyrazenie w przypadku a) sluszne jest dla a≠0 oraz b≠0.
23 lis 14:36