ciągi
Maja: ciąg arytmetyczny jest określony dla n≥1
a1+a2+a3=18
ile wynosi a2?
23 lis 08:00
Jerzy:
Takich ciągów jest wiele....
np: a2 = 18
23 lis 08:05
yht:
a
2 = 18 nie może być
| | a1+a3 | |
z wł. ciągu arytmetycznego a2 = |
| → 2a2 = a1+a3 |
| | 2 | |
a
1+a
2+a
3 = 3a
2 = 18
a2 = 6
23 lis 10:49
Jerzy:
Może być:
a1 = 18
a2 = 18
a3 = 18
23 lis 11:19
Jerzy:
Kazdy ciag spełniający równanie : 3(a1 + r) = 18 spełnia warunki zadania.
23 lis 11:20
yht:
ale wtedy nie będzie a1+a2+a3 = 18
23 lis 11:35
Jerzy:
Masz rację ... co więcej, każdy ciąg , którego warunek podałem, ma a2 = 6
23 lis 12:00
yht:
dokładnie
23 lis 12:02