Małe zadanko :>
( ͡° ͜ʖ ͡°): Byłby ktoś w stanie mi z tym pomóc? Byłbym mega wdzięczny!
Wyznacz wszystkie pary (x,y) liczb całkowitych, które spełniają równanie:
(x2 + 2003)(y2 + 2003) = 2003(x+y)2
22 lis 23:27
PW: Nie przemyślałem do końca, ale podzielność prawej strony przez liczbę pierwszą 2003 coś mówi o
lewej stronie.
22 lis 23:45
Mila:
Po wymnożeniu z lewej i prawej, redukcja i otrzymasz
x
2y
2+2003
2=4006xy⇔
x
2y
2−4006xy+2003
2=0
(xy−2003)
2=0⇔
xy−2003=0
xy=2003 , dla x≠0
2003− liczba pierwsza
Dzielniki liczby 2003− {1,−1,2003,−2003}
Masz pary:
(1,2003)
(2003,1)
(−1,−2003)
(−2003,−1)
22 lis 23:45