PW: Liczba z
2 ma "ładną" postać trygonometryczną, bo
|z
2|
2 = 2
2 + (−2
√3)
2 = 4 +12 = 16,
czyli
|z
2| = 4
| | 2 | | 1 | | −2√3 | | √3 | |
cosφ = |
| = |
| , sinφ = |
| = − |
| , |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
a więc
| | π | | π | |
(1) z2 = 4(cos(2π − |
| ) + isin(2π − |
| )). |
| | 3 | | 3 | |
Oczywiście liczbę z
2 mogliśmy przedstawić w układzie współrzędnych jako punkt (2, −2
√3) i
nie była do tego potrzebna postać trygonometryczna, ale obliczenie z
3 na podstawie (1) jest
łatwe − znajdujemy z, które podnosimy do potęgi trzeciej..