funkcja(odwzorowanie)
Jack:
funkcja "na" i "w"
czytam i czytam w internecie i jest np. definicja
"Funkcja (odwzorowanie) zbioru X
w zbiór Y jest to przyporządkowanie każdemu elementowi x
ze zbioru X dokładnie jednego elementu y ze zbioru Y"
oraz druga def.
Jeżeli mamy do czynienia z przypadkiem, w którym każdy element zbioru Y jest przyporządkowany
co najmniej jednemu elementowi ze zbioru X, to mówimy, że zbiór X jest odwzorowany
na
zbiór Y. W takim przypadku zbiór Y jest przeciwdziedziną funkcji.
a nastepnie jest podany przyklad − 2 grafy i z kazdego x idzie strzalka do kazdego y
(dokladnie od jednego iksa idzie strzalka do dokladnie jednego igreka)
i jest napisane ze "Przykład ten ilustruje odwzorowanie zbioru X na zbiór Y"
to juz nie rozumiem, przeciez idzie dokladnie od jednego do jednego, to czemu nie jest "w"
nastepny przyklad :
mamy tym razem ze od 2 iksow idzie do tego samego igreka.
zatem powinna wg mnie byc funkcja "na", a jest napisane :
Mamy więc do czynienia z odwzorowaniem zbioru X w zbiór Y (nie jest to odwzorowanie "na")
dlaczego to jest takie dziwne>

22 lis 23:11
Saizou : Inaczej gdy masz funkcje 'na' musisz wykorzystać cała przeciwdziedzine, dla funkcji 'w' to
Nie zachodzi, np masz zbiór liczb {1,2 3} ale wykorzystujesz tyko 1 i 2
22 lis 23:21
jc: "w" jest zawsze, ale czasem jest lepiej, tzn. "na"
(tak ja każdy kwadrat jest prostokątem).
Jeśli każdy element w Y jest wykorzystany, to mamy funkcję "na".
22 lis 23:27
Jack: no ale to znaczy ze oni poprawnie podali te przyklady?
i dlaczego "w" jest zawsze skoro w def. jest ze musi byc jedno przyporzadkowanie x w y
dokladnie jedno.
nie czaje...
22 lis 23:43
Jack:
np mamy n ∊ N i funkcje :
dla n ∊ {1,2,3} f(n) = 0
dla n > 3 f(n) = n
i czy jest to funkcja na?
22 lis 23:45
23 lis 00:07
Jack: ja wiem co to funkcja
czy jest ktos w stanie odp. na post 23;45
23 lis 00:40
eldo: Zależy jak ustalisz przeciwdziedzinę − jeśli ustalisz zbiór wartości równy
przeciwdziedzinie, to funkcja jest 'na'. Jeśli weźmiesz zbiór większy od zbioru
wartości, np. zbiór liczb rzeczywistych czy też naturalnych, to nie jest 'na'.
Ogólnie ta funkcja z 23:45 nie jest poprawnie zdefiniowana opierając się na
definicji z linku. Poprawnie powinno być, np. f : N → N, f(n) = Twój wzór.
I teraz dopiero jesteś w stanie powiedzieć, czy ta funkcja jest 'na',
bo wiesz jaka jest przeciwdziedzina.
Jeśli niejasno coś napisałem, polecam poczytać te posty z linku, szczególnie
Jana Kraszewskiego, mi bardzo pomogły.
23 lis 00:58
Jack: dobra, dzieki.
23 lis 01:05