Wstęp do teorii mnogości
Pyrek: Dla dowolnych zbiorów X, Y udowodnij: X ∩ Y = ∅ ⇔ P(X) ∩ P(Y ) = {∅}, gdzie P(X), P(Y) to zbiór
wszystkich podzbiorów zbiorów X i Y.
Moje rozumowanie jest takie: Skoro ich część wspólna jest zbiorem pustym ⇒ nie mają wspólnych
elementów. Skoro nie mają wspólnych elementów, a podzbiory rozumiemy jako pewne kombinacje
elementów, to nie mają też wspólnych podzbiorów, prócz tym zbiorem pustym, który jest w obu
zbiorach podzbiorów.
No spoko, ale nie mam pojęcia jak zapisać to w języku teoriomnogościowym i wgl nie wiem czy
moje rozumowanie przechodzi.
Ktoś coś?
22 lis 22:10
Pyrek: up
23 lis 09:26
Pyrek: up
23 lis 10:11
Nicolas Bourbaki: implikacja w prawo:
przypuśćmy, że X∩Y=∅
A∊P(X)∩P(Y)⇔A∊P(X) ⋀ A∊P(Y)⇔A⊂X ⋀ A⊂Y⇔A⊂X∩Y=∅⇔A=∅
implikacja w lewo:
przypuśćmy, że P(X)∩P(Y)={∅}
x∊X∩Y⇔x∊X ⋀ x∊Y⇔{x}∊P(X) ⋀ {x}∊P(Y)⇔{x}∊P(X)∩P(Y)={∅}⇔x∊∅
23 lis 19:58