prosta
Kamil: A(4,8)
AB=I22I
Prosta jest nachylona do osi OX pod kątem 22 stopni.
Oblicz współrzędne punktu B.
Proszę o wsparcie
22 lis 22:08
Janek191:
Co jest napisane w II wierszu ?
22 lis 22:10
Kamil: up
kątem 60 stopni
23 lis 00:35
Kamil: 484=(xb−4)2+(yb−8)2 i co z tym dalej
23 lis 00:35
Kamil: up
23 lis 01:01
Kamil: tg 60=
√3, czyli wsp. kier. prostej, w której zawiera się |AB| to
√3
| | 2√3 | |
podstawiając punkt a wychodzi równanie kierunkowe √3x+ |
| , ale to się nie zgadza |
| | 3 | |
23 lis 01:05
Janek191:
Chodziło mi o zapis AB = I 22 I ?
23 lis 07:17
Janek191:
A = ( 4, 8)
B = ( u, v)
tg α = tg 60o = √3
więc
y = √3 x + b
przechodzi przez A = ( 4, 8), więc
8 = √3*4 + b ⇒ b = 8 − 4√3
Mamy opis funkcji:
y = √3 x + 8 − 4√3
===============
Może powinno być I A B I = 22 ?
23 lis 07:21