dowód
Maja : Liczby a, b, k są całkowite i k jest różna od zera. Wykaż, że jeśli liczby a+ba+b oraz a⋅ba⋅b
są podzielne przez k, to liczba a3−b3a3−b3 też jest podzielna przez k. Proszę o pomoc, bo nie
wiem jak się za to zabrać
22 lis 22:06
Maja: Ktokolwiek?
23 lis 00:23
Eta:
Czy dobrze napisałaś ? może ma być : a2+ab+b2
23 lis 00:25
Maja: Masz rację, mój błąd. Przepraszam
23 lis 00:30
Eta:
No

a
2+ab+b
2= k*t , t∊C i a
2b
2=k*w , w∊C
mamy wykazać,że a
3−b
3a
3−b
3= k*s , s∊C
to: a
3−b
3 −ab(a
2b
2) = (a−b)(a
2+ab+b
2) − ab(a
2b
2) =
= (a−b)*k*t −ab*k*w =
k*[(a−b*t−ab*w] =
k*s , s=[(a−b)*t−ab*w]∊ C
c. n.w.
23 lis 00:37
Maja: Dziękuję
23 lis 00:38
Eta:
23 lis 00:39