Zadanie maturalne Maj 2016
Andaar: Wielomian w(x) = 6x3 + 3x2 − 5x + p jest podzielny przez dwumian x−1 dla p równego:
A) 4
B) −2
C) 2
D) −4
Podzieliłem wielomian przez dwumian i wyszło mi 6x2 + 9x + 4.
Ostatnia linijka dzielenia:
4x + p
−4x + 4
Ale w odpowiedziach jest, że p = −4, a nie wiem czemu, skoro mi wyszło p = 4 (no chyba, że
przepisuje się to odwrotnie).
22 lis 21:59
Janek191:
W( 1) = 0 ⇔ 6*1 + 3*1 − 5 + p = 0 ⇔ 4 + p = 0 ⇔ p = − 4
22 lis 22:08
Andaar: Ok dzięki. Na początku próbowałem tym sposobem, ale zapomniałem, że w twierdzeniu Bezouta
Wielomian ma być przyrównany do 0.
22 lis 22:21