granice
Karolcia: granica funkcji x*e
−x
gdy lim−>
∞
22 lis 21:16
Karolcia: | | e−x | |
= |
| tylko ze to mi chyba nic nie daje... |
| | −1/x2 | |
22 lis 21:17
Adamm: x*e−x=elnx*e−x=elnx−x = ex(lnx1/x−1) → 0
22 lis 21:18
Kacper:
A próbowałaś w "drugą" stronę?
22 lis 21:19
Adamm: | | x | | 1 | |
można zrobić tak limx→∞ |
| = limx→∞ |
| = 0 |
| | ex | | ex | |
22 lis 21:19
Kacper:
| | x | |
= |
| →0  |
| | ex | |
22 lis 21:20
Karolcia: czy jesli a=0 i b=0 to istnieje asymtota ukosna y=0?
poza tym bardzo Ci dziękuje
22 lis 21:20
Adamm: jak liczysz asymptotę ukośną postaci y=ax+b to jeśli a=0 i b=0 to sobie dopowiedz
22 lis 21:21
Karolcia: okej istnieje, dzięki
22 lis 21:24
22 lis 21:26
Karolcia: ale jeszcze jedno pytanie skąd sie wzięło u Ciebie 1/ex?
22 lis 21:27
Karolcia: a dobra drugi raz de Hospitala uzyłes
22 lis 21:27
Janek191:
Nie ma asymptoty ukośnej, ale pozioma y = 0.
22 lis 21:27
Kacper:
Pozioma jest szczególnym przypadkiem ukośnej
22 lis 21:29
Karolcia: tak xd pełno jest szczególnych przypadków w matmie...
22 lis 21:31
Janek191:
@ Kacper:
Od kiedy ?
22 lis 21:39
Karolcia: profesor na PG tez tak mówił
22 lis 21:42
Kacper:
Chociażby tutaj
912 
Np Gewert, Skoczylas "Analiza atematyczna"
Musiałbym poszukać u innych autorów
22 lis 22:00
Janek191:
@ Kacper
Pisze − nie ma takiej strony
22 lis 22:05
22 lis 22:11