przesunięcie o wektor
ax+b:

Prostokąt o wierzchołkach A=(−3, 0), B=(1, −2), C=(4, 4), D=(0, 6) przesunięto
o wektor v=[1. −5] Oblicz pole części wspólnej
22 lis 20:47
Janek191:
Znajdź punkty wspólne i oblicz pole otrzymanego prostokąta.
22 lis 20:50
ax+b:
Tyle to oczywiście i ja wiem.
Ale jak to zrobić wykorzystując wektory
22 lis 20:55
ax+b:
wiesz jak to zrobić na wektorach
22 lis 21:19
Mila:
A=(−3, 0), B=(1, −2), C=(4, 4), D=(0, 6)
AB
→=[4,−2]
A'D'
→=[3,6] wektory prostopadłe
Prosta AB:
3(x+3)+6*(y−0)=0
3x+6y+9=0 /:3
x+2y+3=0
Prosta A'D': A'=(−2,−5)
4*(x+2)−2*(y+5)=0⇔4x+8−2y−10=0
2x−y−1=0
Punkt przecięcia prostych P(x,y)
| | 1 | | 7 | |
2x−y−1=0 i x+2y+3=0⇔x=− |
| i y=− |
| |
| | 5 | | 5 | |
Masz 3 wierzchołki prostokąta;
| | 1 | | 7 | |
P(− |
| ,− |
| ),B i D'− liczysz pole tego trójkąta i mnożysz przez 2. |
| | 5 | | 5 | |
22 lis 21:20
ax+b:
serdeczne dzięki za próbę pomocy. Ale to nie o taki sposób chodzi.
22 lis 21:28
Kacper:
To jak lepiej wiesz , to po co pytasz ?
22 lis 21:30
ax+b:
gdybym wiedział to nie pytałbym.
A ciebie to już na pewno nie ma o co pytać.
22 lis 21:33
Mila:
Musisz sprecyzować czego oczekujesz. Masz napisane równania prostych (wektory wykorzystane)
i rozwiązanie jest prawidłowe.
22 lis 22:15
PW: Wektor D'B ma długość .... Wektor DB ma długość ...
Prostokąty są podobne, więc stosunek pól jest równy kwadratowi skali podobieństwa (stosunku
Nie liczę szczegółów, bo może znowu nie będzie się podobać.
22 lis 22:29
ax+b:
Bardzo sprytnie ... dzięki
22 lis 22:46
ax+b:
tylko czy oby na pewno te prostokąty są podobne (duży i część wspólna) ?
22 lis 22:51
PW: Nie sprawdziłem. Jeżeli nie są, to pomysł do niczego.
22 lis 23:04
Puma: Juz to Bardzo sprytnie gdzies czytalem
czy to nie aby czarny Krzysiek
23 lis 20:35