wielomiany
davee: Nie wykonując dzieleń wyznaczyć reszty z dzielenia wielomianu u P przez wielomian Q, jeżeli
(a) P (x) = x8 + 3x5 + x2 + 4, Q (x) = x2 − 1;
prosze o jakies porady jak sie za to zabrać siedzimy grupowo staramy sie jakoś gryźc ale nic
jakies łopatologiczne wsparcie ?
22 lis 20:34
Adamm: reszta będzie postaci R(x)=ax+b, P(1)=R(1) oraz P(−1)=R(−1)
22 lis 20:36
davee: a z większą iloscią łopaty ?
22 lis 20:44
Eta:
Łopaty już sprzedają w Tesco w promocji
22 lis 20:56
PW: A na trzonkach jest wypisana definicja reszty z dzielenia wielomianu przez wielomian.
22 lis 20:59
Adamm: P(x)=W(x)*(x2−1)+R(x)
dlatego dla x=1 mamy P(1)=R(1), a dla x=−1 mamy P(−1)=R(−1)
22 lis 21:00