Wyznacznik macierzy
student: Oblicz det([A1 A1+A2 A1+A2+A3]), jeśli A1, A2, A3 są kolumnami macierzy o wymiarze
3x3 i wyznaczniku równym 3.
22 lis 20:29
jc:
= det(A1 A2 A3) = 3
22 lis 21:00
student: Ale z jakich własności to wynika?
22 lis 21:03
jc: Z liniowości i antysymetryczności
det(A A+B A+B+C) = det(A A A+B+C) + det(A B A+B+C) =
=det(A B A+B+C) = det(A B A) + det(A B B) + det(A B C) =
det(A B C)
Własności
antysymetryczność: det(A A B) = det(A B A) = det(B A A) = 0
liniowość
det(A+D B C)= det(A B C) + det(D B C)
det(kA B C)=k det(A B C)
i tak z każdą kolumną
22 lis 21:14