Szereg Maclaurina
Ania: Rozwinąć funkcję w szereg Maclaurinna:
f(x)=ex (do potęgi) {−2}
22 lis 19:46
Jack: z tym niestety nie pomoge, nie mialem rozwijania w Maclaurina jeszcze (jesli nikt nie pomoze to
kolo polnocy moze cos napisze − musze poczytac jak to dziala)
i tak apropos, tak wyglada f(x) ?
f(x) = ex−2 ?
22 lis 19:51
Ania: tak wlasnie tak
22 lis 19:51
Jack: niestety niczego sie nie dowiedzialem procz tego ze trzeba pochodne obliczyc...
23 lis 01:07
jc: Nie znamy wartości funkcji w zerze. Jeśli przyjmiemy że w zerze mamy zero,
to funkcja będzie miała w zerze pochodne dowolnego rzędu. Wszystkie pochodne
w zerze będą równe zero. Zatem w rozwinięciu rzędu n−1 funkcja będzie równa reszcie.
f(x) = f(n)(p)xn/n!, p leży pomiędzy zerem a x.
23 lis 07:04