dana jest fukcja y=x-4
mala1111: dana jest funkcja y=x−4
a) oblicz miejsce zerowe
b) oblicz punkty przeciecia z osia x 4
22 lis 19:21
mala1111: miejce zerowe to
0=x−4
−x=−4/(−1)
x=4
czy to jest poprawnie

?
22 lis 19:24
Puma: tak
22 lis 19:25
mala1111: SUPER

dziekuje
22 lis 19:26
mala1111: a to przecięcie to pod x podstawiam 4
22 lis 19:26
mala1111: proszę o pomoc
22 lis 19:29
yht:
nie musisz już nic podstawiać − podpunkt b (nieświadomie) policzyłaś, obliczając podpunkt a
jeśli wyjdzie miejsce zerowe x=4 oznacza to że punkt przecięcia z osią x to (4,0)
| | 573 | |
gdyby np. miejsce zerowe wyszło przypuśćmy x= |
| to wtedy punkt przecięcia z osią x to |
| | 275 | |
22 lis 19:32
mala1111: dziekuję
22 lis 19:33