Funkcje
Patryk: Dane są funkcje liniowe f[x] = ax + 4 oraz g[x] = −ax − 4
Pole trójkąta ograniczonego wykresami funkcji f i g oraz osią OY jest równe 12.
Wyznacz wzory tych funkcji, jeżeli funkcja f jest rosnąca.
22 lis 19:16
Puma: Co oznacza zapis f[x] ?
22 lis 19:20
Patryk: f[x] − f od x
22 lis 19:22
Patryk: czyli y
22 lis 19:22
Eta:
| 4 | | 4 | |
f(x)= |
| x+4 , g(x)= − |
| x−4 |
| 3 | | 3 | |
22 lis 19:23
Puma: Czy wiesz student co oznacza zapis [x] ?
ma klawiaturze masz przeciez () wiec dlaczego walisz glupa ?
22 lis 19:24
Patryk: odpowiedzi umiem wziąć z końca podręcznika nie wiem jak to zrobić rozpisując.
Puma o co ci biega.
22 lis 19:25
Puma: Naprawde Patryk nie wiesz ?
22 lis 19:27
Patryk: NIE
22 lis 19:28
Puma:
![rysunek](rys/126822.png)
To niech tak na razie zostanie (moze sie domyslisz sam
narysuj wykres y=x+4 i y=−x−4
Pole tego trojkata to P
ABC =16
Masz miec P=12
Musisz pokombinowac wysokoscia tego trojkata
22 lis 19:34
Eta:
| −4 | |
Wspólne miejsce zerowe obydwu: ax+4= −ax−4 ⇒ 2ax= −8 x= |
| , a>0 |
| a | |
| 1 | |
|AB|=|4+4|=8 P= |
| |AB|*h |
| 2 | |
| −4 | | 4 | | 3 | |
2P=24 ⇒ 8*| |
| |=24 ⇒ |
| = 3 ⇒ a= |
| |
| a | | a | | 4 | |
| 3 | | 3 | |
f(x)= |
| x+4 , g(x)= − |
| −4 |
| 4 | | 4 | |
22 lis 19:38
22 lis 19:39