Asymptoty pionowe i ukośne
Mateusz: Wyznaczyć asymptoty pionowe i ukośne funkcji
y=e2x/x−1
Dziedzina to x ≠ 1, czyli w pionowych asymptota będzie równa 1, bo wychodzi e0 = 1 (tak mi się
wydaje)
Ale kompletnie nie wiem jak zabrać się za ukośne.. Pomoże ktoś ?
22 lis 18:45
22 lis 20:11
Mateusz: 2/0 czyli +
∞ tak ?
22 lis 20:46
PW: | | 2 | |
Nie pisz takich rzeczy jak |
| . Granicą jest rzeczywiście +∞. |
| | 0 | |
Granica lewostronna też istnieje i jest równa −
∞.
Oznacza to, że prosta x = 1 jest asymptotą pionową wykresu funkcji.
Wyznaczanie asymptot ukośnych rozpoczynamy od liczenia granic funkcji w −
∞ i w +
∞.
22 lis 20:56
Adamm: poprawiam, to potęga dąży do −∞, granica przy x→1− jest równa 0
22 lis 21:06
Adamm: pionowa będzie y=e2, obustronna
22 lis 21:10
Mateusz: Dlaczego e
2 ?
22 lis 21:22
Mateusz: Przy ukośnych wiem jak się zachować, ale jak wyliczyć e do potęgi takiej jak jest podana przez
x ?
Nie potrafię..
22 lis 22:50
'Leszek: Ta funkcja nie ma asymptot ukosnych , bo granica
| | f(x) | |
lim |
| dla x →∞ wynosi 0 |
| | x | |
Asymtota pozioma obustronna y = e
2
Asymtota pionowa obustronna x = 1
22 lis 23:00
Mateusz: Dzięki
23 lis 00:34
Adam: i znowu to samo, asymptota pionowa prawostronna x=1
23 lis 06:50