liczby rzeczyswiste, ułamki
Margosia: doprowadź do najprostszej postaci − jesli moglabym prosic to krok po kroku..
a) 3√54 + 3√128 − 3√432
b) 3√2 ( 3√500 − 3√4 )
c) 4 √3 + √27 ( kreska ułamkowa) √12
22 lis 18:40
yht:
a)
3√27*2 +
3√64*2 −
3√216*2 =
3√27*
3√2 +
3√64*
3√2 −
3√216*
3√2 =
3
3√2+4
3√2−6
3√2 = 7
3√2−6
3√2 =
3√2
b)
3√2(
3√500−
3√4) =
3√2*500−
3√2*4 =
3√1000−
3√8 = 10−2 = 8
| | 4√3+√27 | | 4√3+√9*3 | | 4√3+√9*√3 | |
c) |
| = |
| = |
| = |
| | √12 | | √4*3 | | √4*√3 | |
| | 4√3+3√3 | | 7√3 | | 7 | |
|
| = |
| = |
| |
| | 2√3 | | 2√3 | | 2 | |
22 lis 18:54