Ekstremum funkcji
bella: Funkcja kosztów pewnego produktu wynosi
K(q) = 300q + 400q3 + 1/12q4
gdzie q oznacza liczbę wyprodukowanych jednostek tego produktu.
Średni koszt tego produktu dany jest wzorem
K'(q)= 300 + 1200 g2 − 1/3g3
Wyznacz, przy jakiej liczbie wyprodukowanych jednostek q tego produktu, średni koszt będzie
najmniejszy.
Oblicz najpierw zadanie na kartce a następnie wśród pięciu odpowiedzi znajdź tę właściwą.
Wybierz jedną odpowiedź:
a) q=300
b) q=sgrt2400
c) q=1200
d) q=2400
e0 q=400
22 lis 18:36
bella: Pomocy

!
22 lis 19:05
'Leszek:
| | 1 | |
Jezeli funkcja kosztow okreslona jest wzorem K(q) = 300q + 400q3 − |
| q4 |
| | 12 | |
to sredni koszt okreslony jest funkcja
| | 1 | |
K '(q) = 300 + 1200q2 − |
| q3 |
| | 3 | |
Aby obliczyc najmniejszy koszt lub najwiekszy nalezy wyznaczy extremum funkcji K '(q)
Czyli obliczam K '' (q) = 2400q− q
2
Zatem K ''(q) = 0 dla q = 0 lub q= 2400
Trzeba jeszcze pokazac , ze dla q = 2400 jest to minimum funkcji
22 lis 21:51