Rozwiazac równanie
jasia: Rozwiazac równanie 6x −9 * 2x − 15x + 9 * 5x = 0
22 lis 18:22
Kacper: wsk.
6x=(2*3)x
15x=(3*5)x
22 lis 18:23
jasia: a co dalej ?
22 lis 18:49
Kacper:
Zapisz to równanie zgodnie z tym co podałem najpierw.
22 lis 18:52
jasia: (2*3)x−9*2x−(3*5)x+9*5x=0
22 lis 18:54
Kacper:
Teraz grupowanie np
2
x(3
x−9)+5
x(...)=0
Dokończ
22 lis 18:57
Mila:
2x*3x−9*2x−3x*5x+9*5x=0
teraz jasia dalej
22 lis 18:57
jasia: 2x(3x−9)−5x(3x−9)=0
22 lis 19:01
jasia: (2x−5x)(3x−9)=0
22 lis 19:02
Mila:
czyli:
2x−5x=0 lub 3x−9=0
dalej
22 lis 19:05
Puma: 3x−9=0 lub 2x−5x=0
22 lis 19:05
jasia: i teraz to nie wiem
22 lis 19:09
Mila:
| | 2 | |
3x=32 lub 2x=5x⇔ ( |
| )x=1 |
| | 5 | |
x=2 lub x=0
22 lis 19:11
jasia: Dziękuję
22 lis 19:16