Jednokładność
Radek: Prosta l2 jest obrazem prostej l1: x+2y−4=0 w jednokładności o środku w punkcie P(2,−1) i skali
k=−2. Podaj równanie prostej l2.
Gdzie jest błąd?
| 1 | |
S ∊ l1, S (x, 2 − |
| x), S' (x', y') |
| 2 | |
→ →
PS' = k * PS
| 1 | |
[x' − 2, y' + 1] = −2[x − 2, 2 − |
| x + 1] |
| 2 | |
[x' − 2, y' + 1] = [−2x + 4, −6 + x]
x' − 2 = −2x + 4
x' = −2x + 6
y' + 1 = −6 + x
y' = x − 7 (to się nie zgadza)
Mila:

l1: x+2y−4=0
Obrazem prostej w jednokładności jest prosta równoległa⇔
l
2: x+2y+C=0
Wystarczy znaleźć obraz jednego punktu należącego do prostej l
1
A=(0, 2)∊l
1
P=(2,−1)
A'=(x,y)
PA'
→=k*PA
→⇔
[x−2,y+1]=−2*[0−2,2+1]
[x−2,y+1]=[4,−6]
x−2=4 i y+1=−6
A'=(6, −7)
Podstawiamy do równania l
2: x+2y+C=0
6+2*(−7)+C=0
6−14+C=0 ⇔C=8
l
2: x+2y+8=0
===========