Punkt P'= (a 5, -2 ), jest jenokładny do punktu P=(4,b-10) względem punktu O=(0.
hella: Punkt P'= (a+5, −2 ), jest jenokładny do punktu P=(4,b−10) względem punktu O=(0.0) w skali k=2
. znajx liczby a i b , a następnie podaj współrzędne punktów P i P'
11 sty 20:14
hella: pomózcie !
11 sty 20:22
Cedro: Z definicji Jednokładności :
Wektor −− > W
W OP' = W OP * k
Tak więc :
k=2
P=(4, b− 10)
P' = (a+5 , −2)
O = [0,0]
W OP' = [4−0, (b−10)−0] = [4,b−10]
W OP' = 2 * W OP
[4,b−10] = [2 * (a+5), 2* (−2)]
[4]= [2*(a+5)] i [b−10]=2*(−2)
4 = 2a + 10 i b−10 = − 4
2a = −6 i b = 6
a = −3 i b = 6
z tego wynika iż :
a = −3
b = 6
P = [4, 6−10] = [ 4,− 4 ]
P' = [(−3)+5, −2] = [ 2, −2 ]
11 sty 20:26