całka
kbm: f(x)=xcos(x2) − całka takiego wyrażenia
Trzeba to zrobić metodą całkowania przez części?
czyli tak?
f(x)=x f'(x)=1
g'(x)=cos(x2) g(x)=?
I w tym momencie nie wiem jaka jest całka tego wyrażenia. ∫cosx dx= sinx, tylko nie mam pojęcia
co z tym kwadratem
22 lis 15:59
Adamm: podstaw x2
22 lis 16:16
relaa:
Jeżeli nie widzisz to sobie podstaw za x
2 = u.
22 lis 16:18
kbm: czyli tak
t=x
2
| 1 | | 1 | | 1 | |
| ∫costdt= |
| sint= |
| sinx2 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
Czyli tak to powinno wyglądać?
dzięki
22 lis 16:50
Adamm: stała
22 lis 16:56
kbm: zawsze to samo....
22 lis 16:57