matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granice
sfm:
3
n+2
a) lim
n→
∞
[(−
)
n
+
] = 0 + 1 = 1
4
n
ncosn+n
2
cosn
+ 1
n
1
b) lim
n→
∞
[
)=
n→
∞
=
3n
2
− 1
1
3−
n
2
3
czy to jest dobrze rozwiązane? szczególnie chodzi mi o podpunkt b, bo nie jestem pewny czy
cosn
granica
=0
n
22 lis 15:17
sfm:
n+2
w przykładzie a powinno być (
)
n
n
22 lis 15:20
'Leszek:
cos n
Dobrze zrobiles to zadanie ,oczywiscie lim
= 0 , dla n→
∞
n
22 lis 15:23
sfm:
dziękuję bardzo za szybką odpowiedź
22 lis 15:24
'Leszek:
n+2
lim (
)
n
= e
2
, dla n→
∞
n
22 lis 15:26