Suma i iloczyn uogólniony
st138: Jak mogę krótko zapisać sumę i iloczyn uogólniony tego zbioru?
An = { (x,y) ∊ R x R: y ≤ 2nx }, n∊ℕ
U An = ?
n∊ℕ
∩ An = ?
n∊ℕ
22 lis 14:17
jc: Zrób rysunek dla n=1,2,3. Zobaczysz wynik.
22 lis 14:24
st138: zrobiłem rysunek, tylko pytam o zapis konkretnie
22 lis 14:28
jc: No to zobaczyłeś pewien obszar na płaszczyźnie.
={(x,y): ... tu wstawiasz warunki ... }
Wiesz jakie warunki, bo jak rozumiem zobaczyłeś wynik.
22 lis 14:38
st138: Okej.. czyli U An = {(x,y) ∊R2: x>0 i y≤3x } ?
22 lis 14:48
st138: tam y≤2x nie 3
22 lis 14:51
jc:
U An={(x,y): (x ≤ 0 i y ≤ 2x) lub x > 0}
22 lis 14:54