matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równanie
Agag:
Rozwiąż równanie:
1
1
x−1
−
=
2(x+5)
25−x
1
2x
2
−10x
Dlaczego poniżej zmienił się znak:
1
1
x−1
+
−
= 0
2(x+5)
(x−5)(x+5)
2x(x−5)
22 lis 14:17
Jerzy:
bo: 25 − x
2
= − (x+5)(x−5)
22 lis 14:18