Wektory
Marek: Długość przemieszczeń a b wynoszą odpowiednio 3m i 4m a c=a+b. Powiedz
jaka jest najmniejsza i największa długość c?
a itd oznaczają oczywiście wektory
Najdłuższy będzie wtedy kiedy zarówno wektor a i b będą miały ten sam zwrot
c=3m+4m=7m
Tu mam teraz pytanie odnośnie najmniejszej wartości. Po odjęciu a−b wychodzi −1.
Powinienem zapisać to w wartości bezwzględnej i wynik podać 1 czy zostawić te −1?
22 lis 13:54
Jerzy:
Zapisz jako moduł, znak minus oznacza jedynie przeciwny kierunek przesunięcia.
22 lis 14:02
Marek: Dzięki za odpowiedź

Właśnie o poprawność zapisu mi chodziło
22 lis 14:05
Adamm: mówisz poprawność zapisu, ale nie zapisujesz |c| = 7m etc.
22 lis 14:08
Marek: Dobra żeby nie mieć wątpliwości. Polecenie przepisane słowo w słowo, żadnych wartości
bezwzględnych tam nie było.
Dla najdłuższej długości powinno być to zapisane tak?
|
c|=|
a+
b|=|3m+4m|=|7m|?
A dla najmniejszej tak?
|
c|=|
a−
b|=|3m−4m|=|−1m|
Czy inaczej powinienem to zapisać, jeśli inaczej to mógłby ktoś mi to napisać? Chodzi mi o to
żeby w końcu się nauczyć poprawnie zapisywać i to zapamiętać, bo w LO(przynajmniej moim)nikt
na takie rzeczy uwagi niestety nie zwracał a wypadałoby się w końcu nauczyć podstaw
22 lis 14:38
jc:
|−1m| = 1m
|7m|=7m
22 lis 14:40
Marek: Dzięki za pomoc
22 lis 14:42
Jerzy:
Długość c nie może być wartością ujemną !
22 lis 14:42
Marek: Dlatego zapisałem to w wartości bezwzględnej, fakt taki, że nie napisałem, że |−1m|=1m
22 lis 14:44
Jerzy:
I tak powinno być
22 lis 14:48
Marek: W takim razie jeszcze raz dzięki wszystkim za odpowiedź, teraz już nie mam wątpliwości
22 lis 14:50