matematykaszkolna.pl
Wektory Marek: Długość przemieszczeń a b wynoszą odpowiednio 3m i 4m a c=a+b. Powiedz jaka jest najmniejsza i największa długość c? a itd oznaczają oczywiście wektory Najdłuższy będzie wtedy kiedy zarówno wektor a i b będą miały ten sam zwrot c=3m+4m=7m Tu mam teraz pytanie odnośnie najmniejszej wartości. Po odjęciu ab wychodzi −1. Powinienem zapisać to w wartości bezwzględnej i wynik podać 1 czy zostawić te −1?
22 lis 13:54
Jerzy: Zapisz jako moduł, znak minus oznacza jedynie przeciwny kierunek przesunięcia.
22 lis 14:02
Marek: Dzięki za odpowiedź emotka Właśnie o poprawność zapisu mi chodziło emotka
22 lis 14:05
Adamm: mówisz poprawność zapisu, ale nie zapisujesz |c| = 7m etc.
22 lis 14:08
Marek: Dobra żeby nie mieć wątpliwości. Polecenie przepisane słowo w słowo, żadnych wartości bezwzględnych tam nie było. Dla najdłuższej długości powinno być to zapisane tak? |c|=|a+b|=|3m+4m|=|7m|? A dla najmniejszej tak? |c|=|ab|=|3m−4m|=|−1m| Czy inaczej powinienem to zapisać, jeśli inaczej to mógłby ktoś mi to napisać? Chodzi mi o to żeby w końcu się nauczyć poprawnie zapisywać i to zapamiętać, bo w LO(przynajmniej moim)nikt na takie rzeczy uwagi niestety nie zwracał a wypadałoby się w końcu nauczyć podstaw emotka
22 lis 14:38
jc: |−1m| = 1m |7m|=7m
22 lis 14:40
Marek: Dzięki za pomoc emotka
22 lis 14:42
Jerzy: Długość c nie może być wartością ujemną !
22 lis 14:42
Marek: Dlatego zapisałem to w wartości bezwzględnej, fakt taki, że nie napisałem, że |−1m|=1m
22 lis 14:44
Jerzy: I tak powinno być emotka
22 lis 14:48
Marek: W takim razie jeszcze raz dzięki wszystkim za odpowiedź, teraz już nie mam wątpliwości emotka
22 lis 14:50