Zbadaj istnienie granic
Mostu: Zbadaj istnienie granicy funkcji
a) Lim x→3 3−x |x−3|
B) Lim x→0 1+sgn x2
22 lis 13:31
Jerzy:
| | 3−x | |
a) dla x > 3 f(x) = |
| = −1 i limx→3+ = −1 |
| | x−3 | |
| | 3−x | |
dla x < 3 f(x) = |
| = 1 i limx→3− = 1 |
| | −x+3 | |
Zatem granica nie istnieje.
22 lis 13:37
Adamm: granica nie istnieje
22 lis 13:38
Mostu: W odpowiedziach od profesora mam że obie istnieja
22 lis 13:42
Adamm: czyli negujesz fakty? jak chcesz
22 lis 13:44
Jerzy:
A to ciekawe

Owszem istnieją obie , ale lewostronna i prawostronna , a to co innego.
22 lis 13:47
Adamm: | | 1+sgnx | | 3−x | |
albo inaczej, narysuj sobie funkcję |
| , oraz funkcję |
| |
| | 2 | | |x−3| | |
22 lis 13:53
Jerzy:

Tutaj masz funkcję a)
22 lis 13:56
Adamm:

funkcja b)
22 lis 14:02