Granica ciągu
Monika: Mam problem z dwiema granicami:
a) an= ( 1 − 1/22) ( 1 − 1/32) .... ( 1 − 1/n2)
zaczęła to robić z sumy na ciąg geometryczny, ale nie wychodzi wynik taki, jak powinien, czyli
1/2
b) an = 1/(1*2) + 1/(2*3) + .... + 1/(n−1)n
to za to zrobiłam po prost z sumy na ciag arytmetyczny, ale również wynik nie ma prawa wyjść
taki, jak w odpowiedziach, czyli 1
Czy źle zabrałam się za te przykłady?
22 lis 13:24
22 lis 13:26
22 lis 13:26
Adamm: | | 1*3 | | (n−1)(n+1) | |
a) an=( |
| )*...*( |
| ) = |
| | 22 | | n2 | |
| | 2*3*...*(n−1)(n+1) | | n+1 | |
= |
| = |
| |
| | 22*3*...*n | | 2n | |
22 lis 13:35
Monika: nie rozumiem skąd wzięła sie ta część w drugiej linijce z przykładu a
22 lis 13:43
Adamm: | | 1 | | n2−1 | | (n−1)(n+1) | |
1− |
| = |
| = |
| |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
w drugim opuściłem nawiasy, wszystko wymnożyłem i pozbyłem się wspólnych składników
22 lis 13:46
'Leszek:
a)
To nie jest ciag geometryczny, iloczyny nalezy rozpisac
| | 22−1 | | 32−1 | |
(1−1/22)*(1−1/3{2}) .......(1−1/n2) = |
| * |
| ..... |
| | 22 | | 32 | |
ten wynik otrzymasz stosujac wzory skroconego mnozenia i upraszczajac z mianownikiem
rozpisz to starannie i wyjdzie prawidlowo .
Czyli granica lim a
n = 1/2
b)
To nie jest ciag arytmetyczny nalezy rozlozyc podane ulamki
1/1*2 = 1/1 − 1/2
1/2*3 = 1/2 − 1/3
1/(n−1)*n = 1/(n−1) − 1/n
Jak to wszystko dadasz to zredukuja sie niektore czlony i ostatacznie otrzymasz sume
Czyli granica ciagu lim a
n = 1
22 lis 13:47
Monika: rozumiem w przykładzie a to rozpisanie, ale niestety nadal nie potrafie zrozumieć, skąd wzięło
się to n+1/2n
22 lis 13:51
Monika: wiem, jak już rozpisać obydwa przykłady, ale nie mam pojęcia, skąd się wzięła żadna z tych
otrzymanych sum, jak ja otrzymać?
22 lis 13:57
Adamm: jak? nie da się powiedzieć tak po prostu jak, to są zwykłe działania wykonane skończoną ilość
razy
22 lis 14:00
Monika: no to nie mam niestety pojęcia, jak to zrobić
22 lis 14:02
'Leszek:
a)
w liczniku wystepuja czlony (2−1)*(3−1)*(4−1)*...(n−1) ktore upraszczaja sie z liczbami w
mianowniku
1*2*3*4*...(n−1)
Ale w liczniku zostaja czlony (2+1)*(3+1)*(4+1)*....(n+1)
Zas w mianowniku zostalo
2*3*4*5* ....n
Zatem po uproszczeniu zostaje w liczniku (n+1). zas w mianowniku jedna 2 i n
PS.na kartce papieru takie rozpisywanie robi sie duzo lepiej niz uzywajac tak jak ja
komorki .
22 lis 14:04