Funkcja wymierna
Rr: | | x−6 | |
Wyznacz dziedzinę, zbiór wartości i miejsce zerowe funkcji wymiernej: F(x)= |
| |
| | 2x+4 | |
Dziedzinę wyznaczylam, ale mam problem z rozwiązaniem:
| | x−6 | | 1/2*(2x+4)−8 | | 8 | |
F(x)= |
| = |
| = 1/2 − |
| |
| | 2x+4 | | 2x+4 | | 2x+4 | |
Może mi ktoś wytłumaczyć skąd się wzięło powyższe?
22 lis 13:07
Rr: Głównie chodzi mi o to, skąd wzięła się tam 1/2?
22 lis 13:10
Jerzy:
To przekształcenie do postaci kanoniczej:
1/2(2x + 4) − 8 = x − 6
22 lis 13:11
Rr: Nadal nie rozumiem
22 lis 13:18
Jerzy:
Chcemy zapisać wyrażenie x − 6 , aby zawieralo mianownik
| | 1 | |
x − 6 = |
| (2x + 4) − 8 ,bo: |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | |
| (2x + 4) − 8 = |
| *2x + |
| *4 − 8 = x + 2 − 8 = x − 6 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
22 lis 13:21