Współczynniki trójmianu kwadratowego
pomocyyy: Współczynnik trójmianu kwadratowego f(x)=ax2+bx+c tworzą ciąg arytmetyczny o sumie
−15.Wyznacz a b i c ,wiedząc że jednym z miejsc zerowych tej funkcji jest 4.
22 lis 12:47
Jerzy:
Masz 3 warunki:
1) 2b = a + c
2) f(4) = 0
3) a + b + c = −15
i liczysz.
22 lis 12:51
Adamm: Jerzy, nie jest powiedziane że tworzą ciąg arytmetyczny w kolejności a, b, c więc nie wiem
skąd ten pierwszy warunek
22 lis 12:54
pomocyyy: możecie mi pokazać jak to zrobić? bo w ogóle tego nie rozumiem .Nie było mnie na lekcjach :C
22 lis 12:55
Jerzy:
Formalnie masz rację, ale sądzę,że w tym zadaniu tak jest.
22 lis 12:56
Jerzy:
2) 16a + 4b + c = 0
masz układ trzech równań, o trzech niewiadowmych : a, b, c.
22 lis 12:57