Badanie zbieżności szeregów
student: Bardzo prosiłbym Was o pomoc z następującym zadaniem:
Zbadać zbieżność szeregu (najlepiej warunek konieczny, metoda porównawcza, Coughy'ego,
D'Alembert'a lub Leibniza):
∞
a) ∑ (sin1ncos1n)
n=1
∞
b) ∑ 2+(−1)nn2
n=1
Z góry dzięki
22 lis 12:47
student: w drugim przykładzie jest ∑(2+(−1)n)/(n2), bo tak trochę się zlewa kiedy jest poprawnie
zapisane
22 lis 13:11
student: w drugim przykładzie jest ∑(2+(−1)n)/(n2), bo tak trochę się zlewa kiedy jest poprawnie
zapisane
22 lis 13:11
Adamm: | | 2+(−1)n | | 3 | |
b) ∑ |
| ≤∑ |
| , zatem szereg jest zbieżny |
| | n2 | | n2 | |
22 lis 13:15
'Leszek: W pierwszy przykladzie an = sin(1/n)cos(1/n) = 0,5*sin(2/n) i jest juz latwiej
22 lis 13:23
student: Adamm, dziękuję, zrobiłem tak samo, ale chciałem się upewnić. 'Leszek, tak też myślałem, tylko
nie za bardzo wiem co dalej, dlatego wolałem podać postać podstawową. Mógłbyś dać jeszcze
jakąś wskazówkę?
22 lis 13:28
'Leszek:
Czyli mamy szereg 0,5 *∑ sin(2/n) ≈ 0,5* ∑ 2/n i na mocy kryterium porownawczego
z szeregiem harmonicznym pierwszego rzedu ten szereg jest rozbiezny mimo,ze
warunek konieczny lim an = 0
22 lis 14:14
student: Dziękuję
Prosiłbym jeszcze o pomoc z tym szeregiem:
∞
∑n√1nn+1
n=1
Z góry dzięki
24 lis 13:18
student: * wkradł się błąd, powinno być tak:
∞
∑ n√1nn+1
n=1
Jeśli źle widać, to jest to coś takiego:
∞
∑ n√1/(nn+1)
n=1
24 lis 13:21
Adamm: | | 1 | |
z kryterium ilorazowego szereg jest rozbieżny, ponieważ ∑ |
| jest |
| | n | |
24 lis 13:23
Adamm: | | n | |
cofnij, limn→∞ |
| = 1 |
| | n(n+1)/n | |
z kryterium ilorazowego szereg jest rozbieżny
24 lis 13:25
student: Dzięki. A nie dałoby się tego zrobić za pomocą metody porównawczej, kryterium Coughy'ego albo
D'Alembert'a?
24 lis 13:32
Adamm: raczej nie
24 lis 13:40