...
predykaty:
Niektórzy matematycy są muzykami.
P(x) x jest matematykiem
R(x) x jest muzykalny
⋁x(P(x)⇒R(x))
Tak to się robi?
22 lis 12:24
Adamm: ja bym napisał P(x) ∧ R(x), ale twoje też może być
22 lis 12:30
predykaty: ok dzieki zaraz wrzuce jeszcze kilka to jakbys mogl sprawdzic to byloby fajnie
22 lis 12:34
predykaty:
b) Niektórzy matematycy nie są muzykalni
Vx(P(x)⇒¬R(x))
c) Wszyscy matematycy są muzykalni
⋀x(P(x)⇒R(x))
d) Żaden matematyk nie jest muzykalny
⋀x(P(x)⇒¬R(x))
e) Tylko matematycy są muzykalni
⋀x(R(x)⇒P(x))
f) Nie tylko matematycy są muzykalni
Vx(R(x)⇒¬P(x))
22 lis 12:41
predykaty: e) i f) jest pewnie źle
22 lis 12:43
predykaty: albo nie.. e) powinno być ok
22 lis 12:44
Adamm: e) powinna być ⇔ zamiast ⇒
więcej nie widzę błędów
22 lis 12:46
predykaty: ok, dziekuje
22 lis 12:49
predykaty:
a jak zapisać "Każda liczba jest równa sobie samej" z wykorzystaniem znaku = ?
22 lis 12:54
Adamm: ∀x (x=x)
22 lis 12:55
predykaty:
22 lis 12:56
predykaty: Mam już ostatnie 3 zadania do sprawdzenia
(1) żadna liczba nie jest mniejsza od samej siebie
⋀x¬(x<x)
(2) Jeżeli jakaś liczba jest mniejsza od pewnej liczby, to ta druga nie jest mniejsza od
pierwszej
⋀x⋀y( (x<y) ⇒ ¬(y<x))
(3) Z każdych "dwu" różnych liczb jedna jest mniejsza od drugiej.
⋀x⋀y(¬(x=y)⇒(x<y)v(y<x))
22 lis 13:15
predykaty: rzuci ktoś na to okiem?
22 lis 17:11
predykat: może ktoś sprawdzić?
16 paź 16:30
Pytający:
@22 lis 2016 13:15
16 paź 17:41
predykat: thx
19 paź 16:23