równanie trygonometryczne
pola12: Uzasadnij, że równania mają rozwiązania leżące we wskazanych przedziałach:
a) (1,
√2)
b) (0,1)
tgx = 1−x
22 lis 12:22
jc: Przed chwilą Patrycja miała podobny sam problem.
22 lis 12:24
Adamm: | | 1 | | √2 | |
a) f(x)=tg |
| −x, f(1)=tg1−1>0, f(√2)=tg |
| −√2<0 |
| | x | | 2 | |
na mocy tw. Darboux istnieje taki c∊(1;
√2) że f(c)=0
22 lis 12:27
jc: Adammie, nie korzystamu tu z Twierdzenia Darboux (które mówi o pochodnych)
tyko z twierdzenia Bolzano (które mówi o funkcjach ciągłych).
Spójrz na sąsiedni wpis Patrycji.
22 lis 12:33
Adamm: jc, teraz nie bardzo wiem co ci powiedzieć, mnie uczyli że twierdzenie Darboux jest o
pierwiastkach funkcji ciągłych
22 lis 12:38
Jerzy:
Oczywiście,że twierdzenie Darboux ma tutaj zastosowanie.
22 lis 12:39
pola12: dziękuję, nie wpadłam na to, by użyć tw. Darboux.
jednak w tym zadaniu mam jeszcze pytanie odnośnie tego ile jest tych pierwiastków, skąd mam to
wiedzieć ?
22 lis 12:52
jc: Niektórzy nazywają twierdzeniem Darboux twierdzenie Bolzano.
Bolzano zmarł, jak Darboux miał 6 lat.
W matematyce nazwy są łączone z autorami w dość swobodny sposób.
22 lis 13:01
Jerzy:
Zawężaj przedział.
22 lis 13:02
pola12: dzięki
22 lis 13:29