Granica ciągu
Marcin: Obliczyć granice ciągu:
22 lis 12:05
Marcin: Up
22 lis 13:07
Adamm: | | 1+n√2 | |
( |
| )n = en(ln(1+n√2)−ln2) |
| | 2 | |
| | ln(1+n√2)−ln2 | | | |
lim |
| = lim |
| = |
| | | | | |
= ln
√2
| | 1+n√2 | |
lim ( |
| )n = eln√2 = √2 |
| | 2 | |
22 lis 13:22
jc: granica = √2
22 lis 13:32
jc: O, w międzyczasie pojawiło się pełne rozwiązanie ...
22 lis 13:33
'Leszek: W liczniku przy zastosowaniu reguly de'Hospitala powinno jeszcze byc n√2 ,co
nie zmieni koncowego wyniku granicy wynoszacej √2
22 lis 14:56