Twierdzenie Bolzano
Patrycja: Sformułować twierdzenie Bolzano i uzasadnić, że równanie 2x+x=5 ma tylko jedno rozwiązanie.
22 lis 11:44
PW: Panno Patrycjo, sformułuj twierdzenie Bolzano − tak jak było podane na wykładzie −
unikniemy w ten sposób zbędnych dyskusji.
22 lis 11:54
Patrycja: Sformułować umiem, bardziej chodzi mi o drugą część. Na wykładzie było to twierdzenie na
podanych przedziałach, tutaj ich nie ma, więc zastanawiam się, jak to zrobić.
22 lis 11:57
PW: No i właśnie zaczyna się dyskusja. Przytocz to twierdzenie, rozwiązanie dostaniesz za parę
minut.
22 lis 11:59
Patrycja: Niech funkcja f będzie ciągła na przedziale [a,b] i niech f(a)*f(b)<0. Wtedy istnieje
(niekoniecznie jeden) punkt C∊(a,b), taki, że f(c)=0.
Jeżeli funkcja jest monotoniczna na przedziale [a,b], to punkt C jest tylko jeden.
22 lis 12:02
Adamm: funkcja f(x)=2x+x−5 jest rosnąca, f(0)=−4, f(2)=1, zatem istnieje tylko jeden taki c∊(−4;1) że
2x+x−5=0
22 lis 12:05
Adamm: a raczej, że 2c+c−5=0
22 lis 12:05
jc: Oj, czy trudno napisać, że na f(a) < 0 < f(b) lub odwrotnie, tylko
trzeba ten fakt tak brzydko kodować f(a)f(b)<0?
22 lis 12:21
PW: Tak było na wykładzie

, dlatego prosiłem o "oryginalną wersję". I sprawdziło się −
rozwiązanie nadeszło po 3 minutach!
22 lis 12:25
Patrycja: a dlaczego akurat podstawiamy 0 i 2?
22 lis 12:29
Adamm: Patrycja, to jest zadanie na zgadywanie dla jakich wartości mamy wartość ujemną, a dla
jakich
dodatnią
22 lis 12:31
Adamm: czy tam, dla jakich argumentów mamy wartości jakich znaków
22 lis 12:33