Granica ciągu
Monika: Obliczyć granicę ciągu
an= [ (1+2+...+n) / (n+2) ]2 − [ (n−1) / 2 ] 2
z pierwszej częsci zapisałam wzór na sumę ciągu, potem dałam wszystko do jednego nawiasu, który
był do drugiej potęgi, do wspólnego mianownika
= [ (n+n2 ) / (2n+2) − (n−1)/2 ]2 = [ (n+1) / (2+1) ] 2
granica na koniec wyszła mi 1/4
a powinno być 1
gdzie robię błąd?
22 lis 11:20
Jerzy:
Czy dla Ciebie: a2 − b2 = ( a − b )2 ?
22 lis 11:26
Monika: Już zrobione, bład przy mnożeniu
22 lis 11:29
Monika: Właśnie tutaj zrobiłam głupi błąd
22 lis 11:30