4.
magdalena25: wykres funkcji F(x)=−x2+3x−2
w przedziale <−2, 2>
Pragnę naszkicować sama, jednak nie umiem sama wyliczyć punktów.
22 lis 10:48
Jerzy:
Gdzie leży wierzchołek tej paraboli ?
22 lis 10:51
Jerzy:
No i oblicz miejsca zerowe.
22 lis 10:55
magdalena25: byłabym w stanie obliczyć, gdyby a= jakas liczba, ale tu a= −x2
22 lis 11:00
magdalena25: czy Δ= 5x
2
22 lis 11:02
Jerzy:
tutaj: a = −1
22 lis 11:02
Jerzy:
Zapis: − x2 oznacza: −1* x2 , czyli: a = −1
22 lis 11:03
magdalena25: Proszę o wyrozumiałość, jeśli piszę totalne głupoty.
Δ= b2−4ac=32−4(−x2)x9=9−4x2= 5x2
22 lis 11:04
magdalena25: o, już widzę, rozumiem dziękuję. Po moich obliczeniach albo będzie Pan miał niezły ubaw, albo
ból głowy
22 lis 11:05
Jerzy:
Δ = 32 − 4*(−1)*(−2) = 9 − 8 = 1
22 lis 11:06
Jerzy:
Gdyby mnie od pomocy bolała głowa, to bym nie pomagał.
22 lis 11:09
magdalena25: a więc, Δ=8
p=−32
q=84
22 lis 11:11
magdalena25: ok znowu przeoczyłam 32 w obliczeniach Δ... zaraz poprawię p i q
22 lis 11:12
magdalena25: więc wierzchołek znajduje się w ( −3/2, −1/4) ? nie umiem sobie tego wyobrazic.
22 lis 11:16
Jerzy:
A dlaczego: − 3/2 ?
22 lis 11:17
magdalena25: p=−b2a=32*(−1)=−32
22 lis 11:21
Jerzy:
| | −3 | | −3 | |
p = |
| = |
| = ? |
| | 2*(−1) | | −2 | |
22 lis 11:23
magdalena25: 1,5 ?
22 lis 11:28
22 lis 11:29
magdalena25: | | 1 | |
a co jest złego w q= − |
| ? |
| | 4 | |
22 lis 11:32
magdalena25: zabrać minus, tak ? i zostawic 1/4
22 lis 11:33
Jerzy:
Znak.
22 lis 11:33
Jerzy:
Teraz licz miejsca zerowe.
22 lis 11:33
magdalena25: mz = −22
22 lis 11:40
magdalena25: i −42 ?
22 lis 11:42
Jerzy:
Zle ... pokaż jak liczysz .
22 lis 11:43
magdalena25: x1= −−b−√Δ2a=−3−√12*(−1)= −42
22 lis 11:48
magdalena25: x2=−b+√Δ2a=−3+√12a=−22
22 lis 11:52
Jerzy:
Dla Ciebie widzę znaki nie maja większego znaczenia:
Teraz już potrafisz naszkicować ?
22 lis 11:57
magdalena25: Ja naprawdę wysilam swój umysł, ale niestety nie..
22 lis 12:05
magdalena25: I tak wytrwał Pan ze mną najdlużej, za co dziękuję serdecznie.
22 lis 12:06
Jerzy:

Zieloną linię "obcinasz " prostymi różowymi. Teraz jasne ?
22 lis 12:10
magdalena25: Powiedzmy, że tak. Dziękuję za okazaną cierpliwość.
22 lis 12:14