Dwa tarasy w letnim domku państwa Nowaków maja kształt dwóch figur
hella: Dwa tarasy w letnim domku państwa Nowaków maja kształt dwóch figur podobnych .większa z tych
figur jest podobna do mniejszej w skali k=3.Na pomalowanie wiekszego tarasu potrzeba 8l. farby
.ile litrów farby nalęzy kupic ,aby pomalować taras o mniejszejpowierzchni
11 sty 19:54
Eta:
F
1 −−− większa figura
F
2 −−− mniejsza figura
jeżeli F
1 ~F
2 w skali k=3
| | poleF1 | |
to |
| = k2 = 9
|
| | poleF2 | |
| | poleF1 | | 8litrów | | 8 | |
to pole F2= |
| = |
| = |
| litra farby |
| | 9 | | 9 | | 9 | |
11 sty 20:04
hella: pomózcie ! błagam
11 sty 20:04
Eta:
nie "błagaj "

...już Ci pomogłam
11 sty 20:06
hella: kurcze tylko powinno wyjśc 9 litrów
11 sty 20:08
hella: to znaczy tak jest w odpowiedzi ..ale dzięki
11 sty 20:10
Cedro: Niemożliwe żeby na większy weszło 8 litrów a na mniejszy 9
11 sty 20:11
hella: no właśnie

heh widac i w odpowiedziach sie mylą

dziekiii
11 sty 20:15
Eta:
9 litrów ? .... niemożliwe ( tak jak pisze
Credo
może jest napisane
0,9 litra
| | 8 | |
bo |
| = 0,888888 ≈ 0,9 litra −−− to poprawna odp
|
| | 9 | |
11 sty 20:16
ellox: źle obliczone.
F1 − pole pierwszej figury [na pomalowanie potrzeba 81l]
F2 − pole drugiej figury [na pomalowanie potrzeba xl]
F1~F2 w skali k=3
F1*F2=k2 | /k2
F2=F1/k2
F2=81/32
F2=81/9
F2=9l
odp. na pomalowanie mniejszego tarasu potrzeba 9litrów farby.
10 lut 09:16
kosomateusz : 1.trojkat ABC o bokach 2,3,4 jest podobny do trojkata KLM o obwodzie 18. Najkrótszy bok
trojkata KLM ma dlugosc?
2.Trójkąt A'B'C' jest podobny do trójkąta ABC.Oblicz skalę podobieństwa oraz długość boków B'
C' i A' C'. Jezeli |A'B'|=6cm |BC|=6cm |AC|=12cm |AB|=8cm
3.Trójkąt A'B'C', którego pole wynosi 90cm2, jest podobny do trójkąta ABC w skali 3/2.Oblicz
pole trójkata
17 lut 13:49