funkcja
magdalena25: wykresem funkcji f(x)=x2+bx+c jest parabola o wierzchołku w punkcie W(−2,2). wyznacz
współczynniki
b i c oraz zapisz wzór funkcji
22 lis 09:33
Jerzy:
| | −b | |
Masz: |
| = −2 oraz f(−2) = 2 .... i oblicz : b i c |
| | 2 | |
22 lis 09:36
Jerzy:
−b = −4 ⇔ b = 4
f(−2) = (−2)2 + 4*(−2) + c = 2 ⇔ 4 − 8 + c = 2 ⇔ c = 2 + 8 − 4 = 6
czyli mamy: f(x) = x2 + 4x + 6
22 lis 09:46
KALOSZ: Wykresem funkcji f(x) = x2+bx+c jest parabola o wierzchołku w punkcie W(4; −1). Wyznacz
współczynniki b i c.
4 lis 17:33
Eta:
f(x)=(x−4)2−1
f(x)= x2−8x+15
b=−8, c= −15
4 lis 17:36
Eta:
Każdy "kalosz" to leń
4 lis 17:37