prosze
magdalena25: Rozwiąż równanie:
94x2−12x+16=0
22 lis 09:25
Jerzy:
Potrafisz policzyć wyróżnik ?
22 lis 09:26
Jerzy:
| | 9 | |
Δ = (−12)2 − 4* |
| *16 = 144 − 144 = 0 |
| | 4 | |
| | 12 | | 4*12 | | 48 | | 8 | |
x = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2*(9/4) | | 2*9 | | 18 | | 3 | |
22 lis 09:30
magdalena25: Drogi Jerzy. Dziękuję Ci za odpowiedź. Po ukończeniu gimnazjum 12 lat temu, pracowałam za
granicą jako
sprzątaczka. Teraz rozpoczęłam szkołę średnią, a moja odpowiedź na Twoje pytanie NIESTETY
brzmi : co to jest wyróżnik.
22 lis 09:39
Jerzy:
To jest właśnie to oznaczone przez Δ. Jego wartość decyduje o rozwiązaniach równania
kwadratowego.
Klikinij z lewej strony tego okna na link : funkcja kwadratowa i poczytaj.
22 lis 09:43