LOGARYTM
uczen12: log6(x+1)<1+log1/6x
21 lis 22:02
Jack:
log6(x+1) < 1 + log6−1 x
log6(x+1) < 1 − log6x
log6(x+1) + log6x < 1
log6(x(x+1)) < log66
x(x+1) < 6
x2 + x − 6 < 0
delta...
21 lis 22:05
uczen12: | | 1 | |
ten drugi logarytm ma w podstawie |
| |
| | 6 | |
21 lis 22:06
uczen12: dlaczego jest on równy log6−1 a to jest równe log6 ?
21 lis 22:07
Jack:
| 1 | |
| = 6−1 (z wlasnosci poteg) |
| 6 | |
| | 1 | |
oraz ze wzoru logan b = |
| logab , gdzie u nas "n"= − 1 |
| | n | |
21 lis 22:08
Jack:
no jak chcesz to mozesz tez tak sobie rozpisac
| | log6 x | | log6x | | log6x | |
log1/6x = |
| = |
| = |
| = −log6x |
| | log6 (1/6) | | log6 * 6−1 | | −1 | |
21 lis 22:11