matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ania:
Wyznacz zbior wszystkich x∈R , dla ktorych wartosci funkcji f(x)=3x-10 sa wieksze od wartosci funkcji g(x)=x
2
-x-7. Pomocy
6 lis 00:00
suseł:
poorostu xkw. - x - 7 > 3x - 10 xkw. - 4x +3 >0 Δ = 4 VΔ = 2 x1= 3 x2 = 1 więc x ∈ (-∞, 1) U( 3, ∞)
ide już lulu
6 lis 00:12