matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozkład ułamka
student:
1
rozłożyć na ułamki:
x
3
+8
21 lis 21:28
M:
20 kwi 06:04
etna:
1
1
=
x
3
+8
(x+2)(x
2
−2x+4)
1
A
Bx+C
=
+
, gdzie: A, B, C − stała
(x+2)(x
2
−2x+4)
x+2
x
2
−2x+4
Po pomnożeniu przez (x+2)(x
2
−2x+4) otrzymuję: 1 = A(x
2
−2x+4) + (Bx+C)(x+2) stąd:
1
1
1
A =
, B = −
, C =
12
12
3
Odp.
1
1
12
1
1
−
x+
12
3
=
+
,
(x+2)(x
2
−2x+4)
x+2
x
2
−2x+4
27 kwi 19:31