matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Reszta
Kali :
Reszta z dzielenia liczby całkowitej k przez 7 jest równa 4. Ile jest równa reszta z dzielenia k
2
przez 7?
21 lis 21:09
Krzysiek:
2
21 lis 21:10
Adamm:
k=7n+4 k
2
=49n
2
+2*7*4n+16=7(7n
2
+2*4n+2*7)+2 reszta wynosi 2
21 lis 21:11