Usuń niewymierność z mianownika
gość:
21 lis 21:07
Jack:
zatem
| 18 | | 6 | | 6 | | √2 | | 6√2 | |
| = |
| = |
| * |
| = |
| = 3√2 |
| 3√2 | | √2 | | √2 | | √2 | | 2 | |
21 lis 21:09
5-latek: Za to ze tak ladnie napisame to
| 18 | | √2 | | 18*√2 | |
| * |
| = |
| = dokoncz |
| 3√2 | | √2 | | 6 | |
21 lis 21:10
gość: @5−latek to mozna skrocic i potem podzielic 6 na 2?
21 lis 21:27
Mila:
Dzielisz licznik i mianownik przez 6 i otrzymujesz 3√2,
a Jacek od razu podzielił licznik i mianownik przez 3, a potem usuwał niewymierność .
21 lis 21:29